Magický krámek, kde si potěšíte oko, pohladíte duši

Péče o zdraví podle kalendářního měsíce

Leden a únor

Zaměříme se na ledviny (orgán strachů, obav a úzkostí) a močový měchýř, které jsou v lednu a únoru více než kdy jindy ohroženy.

Na problémy s ledvinami a močovými cestami nás upozorňují například bolesti kolen, páteře, zhoršené vlasy a nehty, problémy s ušima a sluchem, časté angíny a záněty čelních dutin. Ledviny hrají důležitou roli také při vzniku revmatismu, vysokého krevního tlaku, gynekologických potíží, impotence, řídnutí kostí, kožních problémů a dalších onemocnění. Nepodceňujme proto důležitost jejich zdraví. Potíže v oblasti pohlavních orgánů signalizují např. bolesti kotníků nebo problémy s Achillovou šlachou. Ledviny jsou dvě, tak jako lidé žijí v páru. Hlavní funkcí ledvin je filtrovat krev a odvádět z těla metabolický a toxický odpad ve formě moči, dále se podílejí na regulaci tělních tekutin a hospodaření s minerály. Ledviny jsou ovlivňovány kvalitou našich vztahů, proto bychom se, pokud je chceme mít zdravé, měli naučit žít s druhými lidmi v harmonii, vážit si jich a dávat jim lásku, ale nebýt na nich závislí, nemít strach o náš vztah. Druzí lidé jsou pro nás jako zrcadla, díky kterým můžeme poznat a pochopit sebe sama. Bez jiného člověka bych zkrátka nevěděl, jaký jsem já sám.

Močový měchýř hromadí a vylučuje odpadní látky ven z těla. Stejně tak my bychom se měli zbavit myšlenek, které nám škodí. Přemnožení negativních myšlenek se na fyzické úrovni projevuje přemnožením škodlivých bakterií v močové soustavě a zánětem. Močový měchýř nám ukazuje, jak umíme snášet a vypouštět tlak života. K ledvinám a močovým cestám patří také pohlavní orgány, které vytvářejí hormony a umožňují nám rozmnožování i potěšení. Naše pohlavní orgány ukazují, jak umíme milovat toho nejbližšího člověka – našeho partnera. Problémy v této oblasti odrážejí naše potíže se sexualitou, s milováním. Všechno začíná u stravy, proto v zimě především co nejvíc omezíme sůl a úplně vynecháme mléčné výrobky. Vyhýbáme se také kořeněným jídlům, masu, cukru, kávě, alkoholu, cigaretám, veškeré chemii, stresu a chladu. Našemu močovému ústrojí prospějeme konzumací zelí a zelné a celerové šťávy, v létě je pak vhodný čas na melounovou kúru.

Osvědčenou bylinou na ledviny a ledvinové kameny je vojtěška. Vojtěška odkyseluje, má protizánětlivé účinky, pozitivně působí i na trávicí trakt, uklidňuje, posiluje vitalitu, hodí se při rekonvalescenci. Pozor ale na vysoký obsah vitaminu K, který podporuje krevní srážlivost, obzvlášť pokud užíváte léky na ředění krve – tři měsíce nepřerušeného užívání jsou pro Vás v tomto případě maximum. Významně na ledviny, močové cesty, ale i pohlavní orgány působí dýňová semínka a světlice barvířská.

Dalšími vhodnými bylinkami na pročištění a posílení ledvin a močových cest jsou např. lopuch větší, jehlice trnitá, vrbovka malokvětá, smetanka lékařská, vřes obecný, libeček lékařský, kopřiva dvoudomá a česnek setý, v případě zánětu se mi osvědčila lichořeřišnice větší. Mezi 17. a 19. hodinou, kdy jsou ledviny a močový měchýř nejvíce aktivní, popíjíme bylinný čaj pro podporu detoxikace, složený alespoň z několika výše jmenovaných bylin. Na ženské pohlavní orgány působí pozitivně např. pupalka dvouletá a kontryhel obecný, na ty mužské třeba zázvor a petržel.

S harmonizací hormonů u žen i mužů pomáhá např. kotvičník zemní.

Existuje však celá řada dalších bylin, které můžeme pro přírodní očistu a podporu našich ledvin, močových cest a pohlavních orgánů použít, záleží na Vašem výběru. Bylinky je nejvhodnější užívat celé, nejlépe čerstvé, což se nám v zimě ale asi těžko podaří, proto si budeme muset vystačit s šetrně nasušenými nebo si můžeme koupit či vyrobit tinktury a bylinné oleje. Bylinné čaje jsou výborným doplňkem jakékoliv detoxikace, teplo sice plno důležitých živin zničí, ale i přesto si bylinky zachovají velkou část svých léčivých účinků. Musí se však dodržovat přesný postup přípravy a doba louhování. Když si dělám bylinkový čaj, zalévám ho raději vlažnou vodou a nechávám louhovat delší dobu.

Uklidňující a očistné účinky na nás v tuto dobu mají procházky přírodou, nejlépe kolem vody a modrá barva.

Co můžeme dělat?

  • neprostydnout, více se oblékat
  • popíjení teplých bylinkových čajů na ledviny a močový měchýř, po celý den (doporučuji čaje P.Váni, mám s nimi i vlastní pozitivní zkušenost) nebo horkou vodu s citronem
  • nošení černého spodního prádla, černá barva je typická pro ledviny a je symbolem ledna
  • užívání bylinných kapiček ze směsi bylin určených právě pro tyto oslabené orgány (opět doporučuji bylinné kapky od firmy Naděje, které mě nikdy nezklamaly)
  • úprava stravy, jezte více kořenové zeleniny, pokud se dobře upraví, může nahradit i hlavní přílohu (výborné celerové hranolky), hodně polévek, odstranit kořeněná jídla, mléčné výrobky, cukr a těžké smažené pokrmy; málo solit, omezit kávu, černý čaj, kakao, čokoládu
  • celkově posilovat organismus pomocí bylinek (echinacea, rdesno, produkty z aloe, třezalka, celík zlatobýl a další)
  • na posílení činnosti ledvin: šálek krup do čtyř šálků vody, vařit půl hodiny a odvar popíjet celý den po dobu čtyř týdnů
  • popíjení křištálové vody (vyčištěný křištál dáme do vody na dvě hodiny, nejlépe na slunce, voda tak získá velké léčebné vibrace) na zharmonizování a energii
  • používáme hodně křištály, růženíny, ametysty (pro studenty v období zkoušek navíc tygří oko, které působí na myšlení a mozek, obsidián, který pohlcuje negativní emoce, sodalit na posílení paměti, unakit na vyrovnání psychické i zdravotní…)
  • kvalitní spánek
  • pravidelný pohyb a odpočinek, musí být rovnováha!
  • dostatečný pitný režim, dva až tři litry denně
  • veselá mysl, to je dobrý základ všeho – radujte se z jednoduchých věcí, obklopte se vším, co máte rádi, smějte se z plna hrdla dlouho a hlasitě a nenechte svůj mozek zahálet

Březen a duben

Tyto měsíce náleží žlučníku a játrům (pozor na hněv, který přímo ovlivnuje funkci žlučníku).

Co můžeme dělat?

  • zaměříme se na stravu, omezíme maso, které nám stačí 2-3x týdně, dbáme na pestrost stravy, bohatou na zeleninu se zeleným zbarvením, ovoce červené a žluté barvy
  • doba vhodná na detoxikaci (pomáhá organismu rychle řešit problémy spojené s akutním onemocněním, což je únava, bolesti, zánět, zvýšená teplota), na celkovou očistu jater, žlučníku a ledvin. Je vhodná pro zdravé lidi, na celkovou regeneraci, na omlazení, na zvýšení potence a plodnosti, na léčbu chronických onemocnění.
  • konzumujeme nahořklé bylinky, které podporují činnost jater, listy pampelišky, potočnice lékařské, lístky hořčice, které stimulují vylučování žluči, což čistí játra a celkově zlepšuje trávení
  • játrům svědčí červená řepa, mrkev, kapusta, kedlubny, petržel, hlávkový salát, které vhodně zařadíme do svého jídelníčku
  • systém svalů a šlach je závislý na funkci žlučníku a jater a jejich prostřednictvím na funkci štítné žlázy, podporujeme jodem
  • játra ovlivňují i funkci očí, dbáme na dostatek vitamínu A, vaříme hodně mrkev
  • játra posiluje ostropestřec mariánský, jaterní čaje (mám výbornou zkušenost s čaji firmy Grešík a bylinkáře P.Váni), semena se dají pomlít a přidávat i do jogurtů nebo salátů, kořen hořce žlutého, zeměžluč, vlaštovičník, artyčok, klanopraška…
  • popíjíme na pročištění těla výhonky mladých kopřiv
  • typickou barvou pro tyto orgány je zelená
  • na dobré kondici jater je závislý imunitní systém, dáváme pozor na chemii do těla v podobě antibiotik nebo jiného zbytečného braní léků
  • pokud nás začnou bolet klouby, je potřeba si uvědomit, co schází našim játrům
  • pro očistu jater je dobré jíst celý duben kroupy, přidávat do polévek nebo jako přílohu k jídlům
  • je dobré pít meltu, caro – obsahuje čekanku kořen
  • potíže při špatné funkci jater – bolest kloubů, nervozita, agresivita, hormonální rozvrat, alergie, astma, lupénka, chronická rýma, zvýšená teplota trvale, zhoršení zraku, záněty spojivek, poruchy růstu a kvality nehtů, pigmentové hnědé skvrny na rukou, pálení žáhy, padání vlasů, migrény.
  • naslouchejme signálům těla, protože tělo je moudré a nepotlačujme příznaky tím, že si vezmeme prášek na bolest nebo prášek na teplotu. Snažme se tělo vnímat a nevypínat tyto signály jejich potlačováním. Zaměřme se na bylinky, změnu stravy a celkového pohledu na život a bude nám lépe! Doporučuji i procházky jarní přírodou, plnou vůní, za zpěvu ptáků, k pročištění mysli, duše i těla. Nejsme všichni stejní, co jednomu vyhovuje a pomůže, druhému  to nemusí býti prospěšné. Při všem, co děláme, používejme zdravý selský rozum!

Květen a červen

Tyto měsíce náleží srdci a tenkému střevu. Přestože květen je měsíc srdce, na jeho potřeby a vlastnosti je brán velmi malý ohled. Nezapomínejme, že na jeho bezvadné funkci je závislý každý orgán těla.

  • barva – červená,můžeme pálit svíčky,nosit červené oblečení nebo alespoň nějaký kousek červené mít na sobě, i kdyby šlo jen o spodní prádlo
  • orgány, které ovlivňují srdce jsou cévy, jazyk, vnitřní ucho, což se navenek projeví barvou obličeje, cévkami v oku, začervenalou špičkou jazyka, bušením srdce, zadýcháváním, modrání nehtů a rtů, pálení v dlaních, řečová porucha…
  • stav srdce se zobrazuje na tvářích a jazyku
  • je-li srdce silné je vědomí šťastné a pokojné
  • emocí srdce je radost
  • v létě pozor na horko v srdci, podle učení jin a jang, zařazujeme do jídelníčku hořké potraviny, studené a osvěžující povahy, dbáme na pitný režim!
  • nepřetěžujeme srdce mezi 11 až 13 hodinou – omezíme přísun těžkých jídel a velkých porcí
  • na osvěžení pijeme šťávu z hroznového vína s horkou vodou, bezinkovou šťávu nebo grepový džus
  • pozor na studené nápoje – popíjíme raději vlažný zelený čaj s citronem a medem a omezíme i káv
  • omezíme i grilování, když už to musí být, tak doplníme vhodně zeleninovými saláty
  • pití bylinkových čajů, užívání tinktury hlohu, bazalky, olše….
  • nezapomínáme na stravu, jíme odlehčená, zdravá jídla, abychom organismus zbytečně nezatěžovali
  • nestresujeme se a snažíme se býti v psychické pohodě
  • ještě stále můžeme pít očišťovací čaje, dělat si očistné kůry,příroda nám nabízí spoustu bylinek, které můžeme využít jak v kuchyni, tak i na tinktury a mazání

Červenec a srpen

Pokračujte v tom, co je Vám příjemné. Starejte se o svůj cévní systém celé léto, pijte pohankový nebo žilní čaj, jezte hodně zelené zeleniny, ovoce, třešně, víno, borůvky. Příroda nabízí škálu bylinek, ovoce, zeleniny: používejte zdravý selský rozum.

Září a říjen

A po létě je opět čas zase na sobě trochu zapracovat. V září je oslabena slezina a slinivka.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: Slezina se nachází v těle pod levým žeberním obloukem a to hluboko v dutině břišní, proto standardně není hmatná. Tvarem se podobá kávovému zrnu o délce 12 až 20 cm. Slezina je největší lymfatický orgán našeho těla. Je důležitým článkem imunitní obrany organizmu. Dochází v ní k syntéze protilátek. Slouží také jako krevní filtr, denně slezinou proteče 250 – 350 litrů krve, ze které odstraňuje poškozené nebo zanikající krvinky, bakterie, chemické látky a barviva, která se do těla dostávají spolu s potravou.

Nejsilnější energie sleziny je každý den dopoledne mezi 9. a 11. hodinou, nejslabší pak večer mezi 21. a 23. hodinou.

Problémy sleziny souvisí se stavem našeho lymfatického a imunitního systému. Ve slezině se odrazí všechny změny v těle, ale samotnou slezinu můžeme přímo ovlivnit jen velmi těžko. Oslabení sleziny může naznačovat to, že často trpíme virózami, opary, jsme málo odolní vůči nachlazením, infekcím, máme špatný krevní obraz s nedostatečností bílých krvinek. Onemocnění, které je asi nejvíce se slezinou spojováno, je infekční mononukleóza.

To, že s naší slezinou není něco v pořádku, se může akutně projevit náhlou ostrou bolestí v levé horní polovině břicha, pocity mdloby, rychlým pulsem, dušností a husí kůží. Oslabení sleziny provází poruchy zažívání, plynatost, únava, sklon k modřinám, otokům, brnění končetin, výtok z nosu, záněty dutin, záněty dásní, afty a problémy s ukotvením zubů, gynekologické záněty. Slezina ovlivňuje podle tradiční čínské medicíny i naši tělesnou konstituci, proto lidé s oslabenou slezinou mají oslabené a nepevné svalstvo (mohlo by vás zajímat, že u žen se to pozná např. na pevnosti prsní tkáně).

Z duchovního pohledu je slezina spojena s naší vitalitou a chutí do života. Pokud jsme nadmíru starostliví a ustaraní, věčně něco hodnotíme, kritizujeme, zvažujeme, trápíme se neustálým dumáním o problémech bez jakékoli naděje na jejich zdárné vyřešení, pokud se vracíme k již prožitému, tomu, co již nezměníme, oslabíme nejen naši psychiku, ale i slezinu.

A jak tedy v září a nejen v září pomoci naší slezině a co jíst?

  • Slezina miluje vše sladké! Pokud jí tuto chuť nedodáme v kvalitních zdrojích, bude nás zřejmě „honit mlsná“.
  • Jezte zralé sladké ovoce – jsme v období, kdy dozrávají jablka, hrušky, švestky. Vrhněte se k místním zemědělcům nebo na farmářské trhy na nákupy. Ale dejte si už klidně i datle, fíky, rozinky a další sušené ovoce. Výborné jsou i jedlé kaštany.
  • Jezte zeleninu – dýně je královnou tohoto období a lze z ní vykouzlit úžasné pokrmy! Dále pastiňák, bílá ředkev, kořenová zelenina, červená řepa, kedlubny, sladké i klasické brambory, květák, křen, houby, cibule, česnek, zelí. Zeleninu lehce duste, nebo vařte a kvaste.
  • Z obilovin jsou nejvhodnější jáhly, pohanka a rýže. Vyhýbejme se bílé mouce. Co takhle upéct si doma klasický jáhelník s jablky a švestkami?
  • Z luštěnin fazole, zejména adzuki a cizrna.
  • Z bylinek a koření už zase pomalu přicházejí ke slovu zázvor, skořice, badyán, hřebíček, kardamon, které zahřejí a odvedou vlhkost, kterou slezina nemá ráda. Ale také máta, kmín, fenykl a šalvěj pro podporu trávení.
  • Hodně pijte! V tomto období už upouštíme od pití ovocných a zeleninových šťáv. Ideální jsou čaje a vlažná či teplá voda, bezinková šťáva, místo kávy raději melta.
  • Vyhněte se sladkostem, bílému rafinovanému cukru, slaďte medem nebo melasou. Omezte tučná jídla a mléčné výrobky. Z masa volte kvalitní drůbež a hovězí, ale třeba i sardinky a makrelu na vypuzení vlhkosti.
  • Klasická rada – hýbejte se, nejpřirozenějším pohybem je chůze.
  • Pozor na změnu počasí, nepodceňujte prochlazení a dobře se oblékejte zejména na večer. Je dobré mít oblíbenou deku nebo pléd, do kterého se můžeme zabalit hlavně v hodinách, kdy je naše slezina nejslabší. V tomto období není příliš vhodná sauna, protože slezina ocení spíše suché teplo.
  • V aromaterapii – zkuste šalvěj, která dodá útěchu, růži, která potěší srdce nebo povzbuzující ylang-ylang.
  • Udělejte si radost a kupte si na sebe něco žlutého a náramek či náušnice s hematitem. Hematit je velice silný kámen, který nás nabíjí energií a to i v případě velké vyčerpanosti. Podporuje krevní oběh, pomáhá při křečích, voda z Hematitu čistí zevnitř žaludek i močové cesty. Tento kámen poskytuje ochranu před negativními duchovními vlivy, přináší vnitřní klid, životadárnou energie, vitalitu, vůli, odvahu, rozhodnost, vyrovnanost.

Listopad a prosinec

V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem plíce. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.

Nejsilnější je energie  plic každý den ráno mezi 3. – 5. hodinou. V tuto dobu obvykle nejvíce kašleme a vykašláváme. Nejslabší energie plic je pak každý den odpoledne mezi 15. – 17. hodinou.

Slabost plic se v listopadu projevuje v nedostatečnosti samotných plic, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a v přehnané citlivosti pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže.

Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo s kůží. Mohou se tedy vyskytnout i problémy s vylučováním jako je zácpa, nadýmání, průjem. Poruchy dýchání se mnohdy projeví i vyrážkou na kůži. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravé pak pravé polovině obličeje.

U každého orgánu je možné vysledovat souvislost s psychikou. Plíce jsou „komunikačním“ orgánem a jsou-li s nimi potíže, může to být i tím, že majitel neumí nebo nechce komunikovat se svým okolím, nechce s někým „dýchat společný vzduch“, většinou na okolí „kašle“. Dýchání je spojováno se schopností přijímat, aniž byste hodnotili, a schopností propouštět, aniž byste měli smutek. Což je moje velké téma J Vzhledem k tomu, že listopad přinese méně sluníčka, dny se rapidně zkrátí, vstávat i vracet se domů z práce budeme za tmy, nebude to s naší náladou a emočním rozpoložením již tak lehké jako v létě. Může nás přepadnout rozmrzelost, smutek – a nedej Bože – i deprese.  Zase si můžeme uvědomit spojení s plícemi ustálenými frázemi typu „hruď se jí sevřela smutkem“, „nemohl strachy dýchat“ a podobně. Uvědomme si proto, jestli své plíce neovlivňujeme také naší psychikou a vědomě s tím pracujme.

Jak tedy pomoci v listopadu (a nejen v listopadu) našim plícím? A co jíst?

  • Vzrůstá potřeba pikantní chuti, která organismus zahřeje. Tu nám zajistí hlavně koření a bylinky: pepř, chilli, zázvor, kari a masala směsi koření, ale také česká klasika – pikantní pažitka, dále hřebíček, kardamon, skořice.
  • Ovoce:  jablka, hrušky, švestky – i sušené, stejně tak brusinky, rakytník. Názory na citrusy se různí, ale komu nevadí, jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Já tedy upřednostňuji ovoce z našich krajin, ale každému, jak je libo, poslouchejte své tělo. Takový citron opravdu ničím z našich končin asi nenahradíte.
  • Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek.
  • Obilniny-luštěniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda a quinoa. Z luštěnin – ideální jsou červené fazole (jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů vůbec!), červená čočka, sója.
  • Nezapomínejte na MED! Prospěšné účinky medu jsou známé po staletí. Med obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin C, vitamin E, minerály draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, aromatické látky, silice, enzymy a další. Dle vědeckých dokladů má med antibaktericidní účinky (ničí některé bakterie) a antivirové účinky (ničí některé typy virů). Působí proti infekcím jako je rýma a chřipka. Med rozpuštěný v horké tekutině (v čaji) účinně rozpouští hleny. Velmi účinný a odzkoušený recept, který pomáhá při urputném kašli – nakrájejte cibuli, zalejte medem a nechte v uzavřené sklenici pustit silice. Tento sirup pak podávejte po lžičkách. Zvládnou ho sníst i děti. Opatrně v případě, že máte problémy s žaludkem.
  • Hodně pijte  – teplou vodu s citronem, s medem a také čaje – jak bylinné, tak třeba zelené a opět zmíním zázvorový čaj, pro zahřátí je výborný i yogi masala čaj (dobře povařené koření na yogi tea ve vodě, přidat kvalitní sypaný černý čaj, na závěr mléko – může být i rostlinné – a med). Takhle večer doma u zapáleného krbu je mnohdy lepší než láhev vína 😉 I když …. Přichází i doba svařáčků a medoviny, takže hurá!
  • A protože pro podporu imunity jsou velmi důležité antioxidanty, zmíním i čokoládu, abych vás potěšila. Kvalitní, v přiměřeném množství, výborný zdroj hořčíku a pohody 😉
  • Kdo je stejně jako já milovníkem omáček, nezavrhujte je. Je to česká klasika, jen se je třeba naučte vařit trošičku jinak – zahušťovat můžete místo bílé mouky quinoovou, pohankovou, nikdo to nepozná. Zkuste připravovat různá soté, kari a dáhly, jejichž základem je kořenová zelenina, luštěniny, maso nebo jeho náhražka a rostlinné (například kokosové či rýžové) mléko či smetana, k tomu rýži nebo těstoviny a máte za chvíli oběd na stole.
  • Masožrouti – je čas zvěřiny. I já ji mám ráda a určitě neodolám. Zvěřina obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny jsou vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost. Což se nedá už tak říct o Svatomartinské husičce, ale tradice je tradice 😉
  • Ideální jsou na podzim a v zimě polévky a vývary. Naučte se je vařit a jíst! Je to velmi vděčný a rychlý pokrm. Pokud si zvyknete do nich přidat i luštěniny nebo obiloviny, budete mít nutričně komplexní, zdravé a zahřívací jídlo.
  • Jako celý podzim a zimu dávejte přednost jednoduché tepelné úpravě – vaření, pečení.
  • Při dýchacích problémech vynechte zahleňující potraviny jako mléko, výrobky z bílé mouky, bílého cukru, smažená a tučná jídla.
  • V aromaterapii zkuste jedli, borovici nebo eukalyptus.
  • Udělejte si radost a kupte si šperk s tyrkysem nebo akvamarínem, kameny spojené s hrdelní čakrou. Nošené v blízkosti této čakry zmírňují podráždění a agresivitu, pročišťují hlas a slova, podporují schopnost vyjadřovat se od srdce a říkat to, co opravdu chceme. Zmírňují negativismus a vnáší do pochmurných dnů a depresí jasné světlo. Pomáhají při léčbě horních dýchacích cest, řeči, sliznic, plic, zmírňují kašel, astmatické záchvaty, uvolňují napětí v šíji, spazmus, bolesti čelistí, dásní a zubů.

Užívejte si podzim, dejte tělu i duši, co si žádá. Buďte v pohodě a nenechte se svázat přílišnou striktností a dogmaty o tom, co je dobré a co ne. Nezapomínejte na pohyb, vyjděte ven procházku, zaběhejte si, nebo jděte na hodinu jógy, každý, co máte rádi. Dopřejte svému tělu i mysli odpočinek, dopřejte si masáž, lymfodrenáž nebo saunu. Bavte se a mějte se rádi! Toto období vyžaduje mnoho pozornosti, je to přechod ze suchého období do mokrého a organismus je ohrožen po psychické stránce, tak i po povrchu, což je pokožka. Listopad náleží plicím. A prosinec patří tlustému střevu, které je vystaveno velkým tlakům v souvislosti s bouřlivými oslavami na konci roku. Je to velmi náročné období, kdy často zhřešíme jak jídlem, tak i alkoholem, k tomu málo pohybu a na začátku roku se divíme proč je nám ouvej! Zkusme to třeba letos trochu jinak a udělejme našemu tělu radost a přispějme troškou do mlýna k většímu ozdravení těla. Ti, co jsou jsou uvědomělí mé řádky jen přejdou s úsměvem, pro ty, co hřeší, bych byla ráda, kdyby si to uvědomili, ale jak se říká, každý svého štěstí strůjce. Přeji hodně odhodlání a hodně sil a pevné vůle!

  • barva – bílá
  • emoce – smutek, pozor na pláč, který oslabuje energii plic
  • strava – obohatit o vitamíny, minerály, např. zinek, vitamin A, koření, hořčík
  • pijeme bylinkové čaje, tinktury a děláme posilující koupele
  • omezíme ostrá jídla, ostré koření, alkohol
  • posílit tlusté střevo a organismus tinkturou z Řimbaby, která odstraní jedy z tlustého střeva a následně upravit funkci tlustého střeva mochnou lesní a udržovat pomocí jmelí bílého, které funguje i jako prevence proti rakovině
Žijte svůj život tak, abyste byli štastní a se svým životem spokojení, pokud se Vám něco nepodaří, nevěšte hlavu, zkuste to ještě jednou, jinak a lépe. Nehledejte výmluvy, proč něco nejde, hledejte způsoby jak by to mohlo jít. Přece chcete být štastní a svůj život chcete žít a ne jenom přežívat. Tak se snažte, všechno je jen a jen na Vás – nikdo Vám s tím nepomůže a nikdo to za Vás neudělá.
s láskou Reny ReKra